Jag finns på Spotify!

 

Gislaveds gitarrorkesterIdag blev jag uppringd av Bernt Lundgren, som var min gitarr lärare under gymnasiet. Väldigt trevligt! Han ringde för att berätta att skivan som vi spelade in 1999 med Gislaveds gitarrorkester nu finns på Spotify. Kul! Samtalet fick mig att tänka på detta:

Att satsa på kulturskolor är förmodligen något av det bästa en kommun kan göra för ett levande musikliv. Under grundskoleåren var musikskolan i Svenljunga min främsta plats för musikalisk skolning. Under gymnasieåren på Gislaveds estetlinje hade jag sen mycket med Gislaveds musikskola att göra.

En höjdpunkt var helt klart när vi spelade in skivan Plink Plonk. Bernt Lundgren och Urban Björn var de gitarrlärare som målinriktat, outtröttligt och med ett imponerande engagemang ledde gitarrorkestern. Skivan finns alltså nu på Spotify för gitarrnördar och andra att lyssna på. Lyssna på skivan här!

Jag är otroligt tacksam att jag mina första åren som gitarrist fick ha Urban Björn som lärare och inspirationskälla. (Mitt stora intresse för att spela svenska visor grundlades sannolikt under dessa år. Urban är en grym vissångare!) Tre år på musikgymnasiet med Berndt Lundgren som lärare och mentor gjorde att jag fick möjlighet att utvecklas och så småningom studera vidare vid Musikhögskolan i Malmö där Gunnar Spjuth var min huvudlärare. Även Clas Ottelid och Börje Sandkvist var gitarrlärare som påverkade mig mycket under åren i Malmö. Utbytesstudierna vid Royal Collage of Music i London, med Carlos Bonell som lärare, var en spännande utflykt under mitt tredje högskoleår med ytterligare möjlighet till djupdykning i solospel och kammarmusik. (Ja, visst kan man fråga sig hur avsaknaden av kvinnliga gitarrlärare har påverkat mig och mina gitarrvänner. Det kanske får bli ett eget inlägg.)

Att jag idag får vara en som inspirerar unga människor att sjunga och spela är mycket tack vare alla dessa goda lärare jag mött genom åren. Tack till er och alla andra hjältar i kulturskolan och alla andra platser där musik får vara viktigt, roligt och prioriterat!

(En personlig favorit från skivan med Gislaveds gitarrorkester är helt klart Piazollas Milonga del Angel).

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s