Nybörjarkraft och musik i nära relationer

FullSizeRender 2

Igår deltog jag som publik vid den del av kulturfesten i Uddevalla som erbjöd konsert med bla stråk- och blåselever i förskole- och lågstadieålder. Det var en stundtals trevande, tafatt och ofokuserad tillställning. Men mest av allt var det en vacker, innerlig och konstnärlig upplevelse som väckte min lust att spela mer ihop med unga människor, i synnerhet de som är nybörjare på sina instrument. Jag vill inspireras av och ta vara på kraften i  den nyfikenhet och lust som är unik för just en nybörjare.
     En invändning mot elevkonsert som konstform skulle kunna vara att det bara vänder sig till de närmaste släktingarna som vill titta på sina egna söta barn och att de egentligen kanske inte är intresserade av musik. Många av oss föräldrar, som var på konserten igår, skulle inte betala för en konsert med proffsorkester på konserthuset.

     Det går att vända på det resonemanget – en musikupplevelse blir ofta som starkast och viktigast när den delas just med de människor som står oss nära. Det vi får dela med de vi älskar blir betydelsefullt för oss. Musiken kan ha en enande, helande och fördjupande effekt på våra mellanmänskliga relationer. Att få erbjuda unga människor den upplevelsen tidigt i livet är roligt och viktigt!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s